AJANKOHTAISTA YRITYKSET YHDISTYKSET PRO LILJENDAL LILJENDALIN SEURAKUNTA SUOSITTELEN LINKKEJÄ

 
Kun tämä on julkaistu säädöskokoelmassa on 30 päivää aikaa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

"See You In Court!"


Valtiovarainministeriö

23.4.2009 13.21

Valtioneuvosto päätti kolmesta kuntien yhdistymisestä

Valtioneuvosto päätti tänään 23.4.2009 kolmesta kuntien yhdistymisestä, jotka tulevat voimaan vuoden 2010 alusta.

Loviisan kaupunki, Liljendalin kunta, Pernajan kunta ja Ruotsinpyhtään kunta lakkautetaan ja perustetaan uusi Loviisan kaupunki, jossa on yhdistymisen jälkeen 15 694 asukasta. Samassa yhteydessä nykyisestä Ruotsinpyhtään kunnasta siirretään Pyhtään kuntaan ns. Haavisto-Vastilan alue. Alueella asuu 169 asukasta ja sen pinta-ala on 37,70 km2.

Noormarkun kunta liitetään Porin kaupunkiin, jossa on yhdistymisen jälkeen 82 528 asukasta. Himangan kunta liitetään Kalajoen kaupunkiin, jossa on yhdistymisen jälkeen 12 535 asukasta.

Uusi Loviisan kaupunki saa laskennallista yhdistymisavustusta yhteensä 6 160 000 euroa. Laajentunut Porin kaupunki saa yhdistymisavustusta yhteensä 5 040 000 euroa. Laajentunut Kalajoen kaupunki saa yhdistymisavustusta yhteensä 2 800 000 euroa.

Loviisan seudun kuntien yhdistyminen ei aiheuta olennaisia muutoksia valtion alue- ja paikallishallintoon eikä Euroopan unionin toiminnassa noudatettaviin aluejakoihin. Pori ja Noormarkku kuuluvat samoihin hallintoalueisiin valtion alue- ja paikallishallinnon sekä Euroopan unionin toiminnassa noudatettavien aluejakojen osalta. Kalajoki ja Himanka sen sijaan kuuluvat eri hallintoalueisiin valtion alue- ja paikallishallinnon aluejaoissa, mutta samoihin hallintoalueisiin Euroopan unionin toiminnassa noudatettavien aluejakojen osalta. Koska Himangan kunta liitetään Kalajoen kaupunkiin, kuuluu tällä tavoin laajentunut Kalajoen kaupunki samoihin tuomiopiireihin ja hallintoalueisiin kuin nykyinen Kalajoen kaupunki. Näin ollen laajentunut Kalajoen kaupunki kuuluu Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan ja Oulun lääniin.

Uusi Loviisan kaupunki on kaksikielinen kunta, jossa enemmistön kieli on suomi. Laajentuneet Porin ja Kalajoen kaupungit ovat yksikielisiä, suomenkielisiä kuntia. Yhdistymiset perustuvat kuntien yhteisiin valtioneuvostolle tekemiin esityksiin. Uuden Loviisan kaupungin perustamisen pohjana on valtion erityisen kuntajakoselvittäjän valtioneuvostolle ja kunnille 29.4.2008 tekemä kuntien hyväksymä esitys.

Lisätietoja: ylitarkastaja Suvi Savolainen, p. (09) 160 32217 (Loviisa, Pori) ja ylitarkastaja Anu Hernesmaa, p. (09) 160 32206 (Kalajoki).

 


© CASTRIX 2008